Helsinkiläinen diplomi-insinööri, isä ja energiajohtamisen kokenut osaaja rakentamassa parempaa kaupunkia tuleville sukupolville.
Energiaa ja asiantuntemusta
Jos esittelisin itseni minuutissa (ns. hissipuhe) niin kertoisin, että olen helsinkiläinen DI ja kahden koululaisen isä Arabianrannasta, joka on tehnyt yli 10 vuotta töitä ilmastonmuutoksen hillinnän ja kestävämmän tulevaisuuden eteen. Uskallan väittää, että tunnen aihealueen hyvin ja olen nähnyt sen eri puolet niin työelämässä kuin vapaaehtoisena. Toivon, että ilmastopolitiikka ja sen fiksu toimeenpano ovat jatkossakin Helsingin päätöksenteon ytimessä ja uskon, että pystyn sen onnistumiseen paljon antamaan.
Pidän Helsingin kestävyystavoitteita ja ilmastoystävällistä politiikkaa erittäin tärkeinä ja kansainvälisesti esimerkillisinä. Sen hyödyt ulottuvat yli eri sektorien ja kattavat selvien ympäristöhyötyjen lisäksi myös taloudelliset hyödyt ja kansainvälisen edelläkävijyyden, joiden avulla näen, että Helsinki voi nousta globaalisti kokoaan suuremmaksi kaupungiksi.
Tarina:
Hieman pidemmin kerrottuna mun tarina alkoi 37 vuotta sitten Suomenlahden eteläpuolelta kun synnyin silloisessa neuvosto-Virossa. Kasvoin lapsuuteni keskellä manner-Viroa pienessä Raplan kaupungissa meidän kerrostalopihan ja isovanhempieni maatilan väliä pyöräillen. Ihmisillä on sen ajan Virosta monenlaisia mielikuvia mutta ainakin minun lapsuus oli jälkeenpäin ajateltuna todella iloinen ja hyvä.
Muutin Suomeen 13 vuotiaana. Suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista helpotti kolme asiaa: viron kieli on suomen kielen sukulaiskieli; kävin suomen kielen tunneilla jo ennen Suomeen muuttoa; pelasin korista jo Virossa ja onneksi myös Suomesta löytyi korisjoukkue, johon pääsin heti mukaan.
Kun seuraan keskustelua kaupungissa tapahtuvasta segregaatiosta ja maahanmuuttajien ongelmista tunnen kiitollisuutta siitä, etten itse joutunut juurikaan kohtaamaan kiusaamista tai ulos jäämisen tunnetta. En ole maahanmuuton tai kotouttamisen asiantuntija, mutta todella toivon, että suurin osa Suomeen saapuvista fiksuista ihmisistä ja heidän lapsistaan kohtaisi samanlaisen vastaanoton kuin minkä itse sain. Meidän pitää huolehtia siitä, että jokaiselle nuorelle löytyy tukea kielen oppimiseen ja annettava jokaiselle nuorelle mahdollisuus harrastaa.
Koulutus ja kiinnostus vaikuttamiseen:
Koulutukseltani olen energiatekniikan ja -talouden diplomi-insinööri. Aloitin opinnot TKK:lla ja valmistuin korkeakoulu-uudistuksen jälkeen Aalto-yliopistosta. Sitä ennen suoritin toisen asteen Maunulan matikkalukiossa. Formaalin koulutuksen ja tutkinnon lisäksi pyrin aina mainostamaan erilaisten ainejärjestöjen, kiltojen ja ylioppilaskuntien tärkeyttä. Olin opintojen aikana aktiivinen Koneinsinöörikiltalainen ja opintojen loppuvaiheessa ylioppilaskunnan aktiivi. Näkisin, että uskomattoman tärkeän kasvattajaroolin lisäksi, nämä järjestöt tarjoavat mahdollisuuden kokea miltä tuntuu toimia hallituksen jäsenenä tai päättää esim. miljoonien eurojen budjeteista - mahdollisuudet, jotka avautuvat useammalle työuralla vasta myöhemmin jos milloinkaan.
Vapaaehtoistyötä tein opintojen jälkeen mm. Energiaremontti2015 kampanjassa ja Arabian asukkaille tutun Arabian katufestivaalin sekä Artovan toiminnassa. Näistä paras muisto lienee Hämeentie 128 muraali, josta on tullut alueen tärkeä maamerkki.
Energia-asioiden asioiden asiantuntija
Työelämästäni voi lukea tarkemmin CV:n tai vaikka LinkedIn-profiilin kautta, mutta punaisena lankana työurallani ovat olleet energia, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta. Aloitin ns. oman alan työt opintojen loppuvaiheessa rakennusten automaation ja ohjelmoinnin parissa, jonka jälkeen siirryin termodynamiikan laboratorioon tutkimaan näitä aiheita tieteellisesti. Käteen jäi hyvän osaamisen ja tärkeän työkokemuksen lisäksi kaksi vertaisarvioitua artikkelia.
punaisena lankana työurallani ovat olleet energia, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta
Seuraavaksi toimin asiantuntijana ja asiakkuusvastaavana uusiutuvan energian todentamisen sektorilla, missä opin melko perusteellisesti miten eri tukimekanismit ja kansainvälinen päätöksenteko ja toimeenpano toimivat. Lisäksi opin auttavasti koodaamaan ja näin eturivistä sen uskomattoman potentiaalin prosessien tehostamisessa. Toimin pari vuotta myös teollisuudessa, missä vastasin perinteikkään pörssiyhtiön Suomen toimintojen energia- ja ympäristöasioista ja opin näkemään asioita isompien kokonaisuuksien ja arvoketjujen kautta.
Ennen nykyistä työtäni pääsin tutustumaan kansainväliseen ohjelmistoliiketoimintaan liiketoiminnan kehityksen kautta. Kun asiakkaat ja konserniohjaus ovat molemmat Suomen ulkopuolella saa hyvin perspektiiviä siihen kuinka paljon enemmän Suomessa olisi potentiaalia jos emme niin hanakasti pitäisi rajojamme niin maahanmuutossa kuin liiketoiminnassa kiinni. Suomalaiselle osaamiselle on valtavasti kysyntää ulkomailla jos vaan pääsisimme yli kielirajoituksistamme ja nuivasta suhtautumisesta ulkomaisiin osaajiin.
Nykyisin toimin rakennus- ja kiinteistöalan konsulttiyhtiössä osastonjohtajana. Pyrimme parhaamme mukaan auttamaan yrityksiä, kaupunkeja, kuntia ja kolmannen sektorin toimijoita muokkaamaan toiminnastaan kestävämpää ja ilmastoystävällisempää. Tehtävä on tarjonnut erinomaisen mahdollisuuden sukeltaa Suomen kestävyys- ja ilmastotyön pinnan alle ja arvioida melko objektiivisesti sen tilaa suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Näkisin, että vuodet työelämässä ovat luoneet edellä mainituissa aiheissa sellaisen osaamispohjan, jonka nojalla pystyn auttamaan Helsinkiä sen ilmastopolitiikan johtamisessa ja läpiviennissä.
