100 keinoa torjua ilmastonmuutosta - Energia(järjestelmä)murros

 

Vihreät julkaisi “100 keinoa torjua ilmaston­muu­tosta kunnissa” listan. Koko listan voit katsoa ositteesta https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/100-keinoa-torjua-ilmastonmuutosta-kunnissa/. Listan voit lukea myös alla olevasta videosta, mikäli sinulla on yliluonnollisen nopea kyky lukea.

Julkaistun listan ensimmäiset 20 kohtaa käsittelevät energiaa - sen tuotantoa, kulutusta ja jakelua. Lista on erinomainen shortlist asioista, joiden toivoisi olevan kunnossa seuraavan vuosikymmenen aikana. Lista menee isojen linjausten lisäksi hyvin ihan konkreettisiin toimiin ja muutoksiin. Painopiste on hajautetussa ja ilmastoystävällisessä tuotannossa. Ja hyvä niin, sillä energiaverkkojen periaate tulee samaan suuntaan kehittymään.

Jos mietitään esim. Helsingin kokoisen ja tapaisen kaupungin kehitystä, suunta on minusta suhteellisen selvä. Olemme ajatelleet energiajärjestelmää vuosikymmenten ajan siten, että jossakin on iso voimala, joka tuottaa (yleensä jotakin polttamalla) energiaa verkkoon. Verkon toisessa päässä on kuluttaja, joka ottaa lämmön vastaan ja kuluttaa sen.

vanhanaikainen_energiaverkko.jpg

(Ennen kuin Aalto-yliopisto vetää allekirjoittaneen DI-tutkinnon takaisin niin on pakko tarkentaa, että yllä oleva visuaalinen taidonnäyte kuvaa enemmän sopimussuhteita kuin verkon fyysistä rakennetta. Ja niitäkin hyvin karkeasti. Ajatus on kuitenkin se, että suuri määrä kuluttajia ostaa energian pieneltä määrältä tuottajia.)

Kun mietitään energiantuotannon kehitystä niin kivihiilestä luopuminen tarkoittaa käytännössä keskellä olevan voimalan alasajoa. Tilalle voidaan toki ehdottaa esim. biomassalla toimivaa vastaavaa voimalaa, joka monessa mielessä sopii kuvioon hyvin, mutta isojen kaupunkien kohdalla tämä tarkoittaisi valtavaa polttoaineen logistiikkarallia, joka itsessään aiheuttaa merkittävän ilmastokuorman.

Toinen vaihtoehto on siirtyä kohti paljon puhuttua hajautettua tuotantoa.

Moderni_energiaverkko.jpg

Hajautettu tuotanto tarkoittaisi sitä, että jokainen verkkoon kytketty taho voisi energian ottamisen lisäksi myös tuottaa sitä verkkoon. Esimerkiksi teollisuus tai kauppa, joissa jäähdytystehon hukkalämmöt ovat valtavia, voisivat myydä talteen otetun energian verkkoon muiden hyödynnettäväksi. Sama pätisi esim maalämpökohteille, joiden tuotanto voisi ajoittain ylittää omat tarpeet. Olen melko varma, että verkossa tulisi silti olemaan jonkin verran yksisuuntaiseen tuotantoon tarkoitettuja voimaloita (esim. niitä biomassaa polttavia laitoksia tai sitten kokoluokaltaan isompia lämpöpumppulaitoksia) mutta tavoitteena on, että näiden merkitys olisi huomattavasti nykyistä pienempi, jolloin mm. polttoaineen logistiset vaikutukset olisivat maltillisia.

Jos mietitään mitä tämä tarkoittaa päätöksenteossa niin on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää tämän uudenlaisen energiajärjestelmän ominaisuudet, ettei ratkaisuskaala rajoitu vain siihen mitä historiassa on rakennettu. Esimerkiksi energiayhtiön on aikaisempaa laajemmin toimittava erilaisten asiakkaiden kanssa erilaisissa rooleissa.

Muutos tuo valtavasti potentiaalia laajentaa energiayhtiöiden toimintaa ja luoda uusia kestäviä liiketoimintaratkaisuja. Tämä vaatii kokemuksen lisäksi näkemystä, sillä toki vastapainona on riski, että perinteiset energiayhtiöt nukkuvat muutoksen ohi ja kärsivät tämän liiketoiminnan pienentymisenä.

 
Previous
Previous

Helsinki tarvitsee lisää datakeskuksia - Lämmitykseen

Next
Next

Ilmastonmuutoksen käännekohdat