Ajatuksia vanhemmuudesta
Oli virkistävää lukea Helsingin Sanomissa 13.2.2021 ilmestynyt Juha Itkosen haastattelu “Onnellinen perhe“ (https://www.hs.fi/perhe/art-2000007796502.html). Samaistun moneen Itkosen ajatukseen vanhemmuudesta.
Ennen kuin kirjoitan aiheesta enempää, on tärkeää tuoda esiin, että ymmärrän hyvin, ettei kaikki halua tai voi hankkia lapsia. Mainitsemassani artikkelissa heikkoutena oli mielestäni se, että sitä lukiessa saattoi jäädä mielikuva, jonka mukaan lasten hankkiminen ja perheen perustaminen olisi vain halusta kiinni. Asia ei toki ole aina eikä useimmiten niin, mutta se puute ei mielestäni myöskään poista artikkelin muita loistavia oivalluksia.
Meistä tuli vanhempia 25-vuotiaana ja silloin olimme kummatkin puolison kanssa opiskelijoita. Lähes hetkessä, kun ensimmäinen lapsemme syntyi, keskusteluissa kavereiden kanssa vilpittömien onnentoivotusten (valtava kiitos näistä ) rinnalla esille nousivat kaikki ne ennakkoluuloisimmat oletukset vanhemmuudesta: nukummeko koskaan, loppuiko kaikki harrastukset, miten parisuhde voi?
Itkonen sanoittaa vanhemmuutta hyvin sanojen ”joskus” ja ”ohimenevyys” avulla. Unettomuuskaudet olivat ohimeneviä, ihan samalla tavalla kuin stressaavammat vaiheet töissä. Ne eivät jatkuneet ikuisesti. Joskus mietin, kuinka hyvin onnistun vanhemmuudessa, mutta enimmäkseen lasten mainiot rakkauden osoitukset ja hellyys kyllä näyttävät, että tämä hoituu vähintäänkin riittävän hyvin.
Itkonen nostaa hyvin esiin sen, että tietyt asiat pysyvät elämässä mukana, jos ne ovat tärkeitä. Hyvänä esimerkkinä toimii liikunta. Olen useasti onnistunut treenaaman itseni omalla mittapuulla huippukuntoon, enkä ole kokenut, että lapset olisivat liikuntaharrastusta sen suuremmin estänyt. Meillä on kotona tunnistettu, että liikunta lisää hyvinvointia ja siksi sitä on myös mahdollistettu kummallekin parisuhteen osapuolelle.
Yritimme saada lapset pienellä ikäerolla, sillä kummallakin on ollut vain pieni ikäero oman sisaruksen kanssa. Viime vuosina meidän arkea on entistä enemmän ilahduttanut lasten keskinäinen ystävyys ja heidän hulluttelut yhteisissä leikeissä.