LIIKUNTA

 

Liikunta kannattaa aina. Se tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Vaikka liikunnan harrastaminen on loppujen lopuksi jokaisen henkilökohtainen valinta, voi kaupunki kuitenkin vaikuttaa voimakkaasti siihen kuinka aktiivisia sen asukkaat ovat.

Liikunnassa, urheilussa ja kulttuurissa laajemmin kaupungin tärkeimpänä tehtävänä on mahdollistajana toimiminen. Kaupunki on yleensä aika huono järjestämään itse kulttuuri ja/tai urheilutapahtumia, mutta antamalla siihen tarpeeksi eväitä syntyy kaupunkilaisten tuottamana mitä parhaimpia spektaakkeleita. Hyvinä esimerkkeinä toimivat kaupunginosien tapahtumat ja erilaiset urheilutapahtumat. Liikunnan mahdollistamisessa poimin kolme erilaista ideaa, joiden uskon edistävän liikunnan harrastamista sekä parantavan liikkujien viihtyvyyttä.

Yleiset liikuntapaikat

Ehkä suoraviivaisinta on tarjota mahdollisuuksia liikuntaan. Arabianrannassa ja lähialueilla reittejä ja polkuja lenkkelyyn on hyvin ja tänä kesänä erittäin positiivisena yllätyksenä oli uusien ulkosalilaitteiden asennus koulun viereen. Käyttäjiä on kokemukseni mukaan ollut tosi hyvin. Helsingin kaupunki on myös rakentanut vauhdilla uusia kuntoportaita eri puolelle kaupunkia, joista hyvänä esimerkkinä ovat juuri valmistuneet Lauttasaaren kuntoportaat.

Kysyntää hyville likuntapaikoille on paljon. Siitä hyvänä esimerkkinä myös alueelle osallistavan budjetin kautta tullut tekonurmikenttä, joka korvasi paljon pölyä puhaltaneen vanhan hiekkakentän. Projekti osoitti myös sen, että mikäli kannustin on oikeanlainen (esim. lasten liikunnan lisääminen) niin alueen asukkaista löytyy valtavasti kykyä organisoida ja järjestää tarvittava tuki yhteisen asian taakse.

Kevytliikenneväylien priorisointi

Helsingissä jokainen kesä alkaa sillä, että suuri osa väylistä kaivetaan auki. Korvaavien reittien järjestäminen on kuitenkin hyvin vaihtelevaa. Yleensä autoille tarkoitetut poikkeusreitit ovat varsin hyvin merkattu ja suhteellisen hyvässä kunnossa. Vastapainona kävely ja pyöräteiden poikkeusreitit joutuu usein taikomaan itse. Tie on vaan poikki.

Tämä pitäisi kääntää toisin päin.

Kaupunki voisi linjata, että kevyen liikenteen väliaikaisten reittien pitäisi olla yhtä hyvät kuin poikki olevan väylän. Tämä osoittaisi selkeästi että prioriteetti on siirtymässä ilmaston kannalta kestävämpiin vaihtoehtoihin. Autoille olisi toki myös poikkeusreitti, mutta priorisoinnissa se olisi vasta toisena.

Pyöräilyyn hurahtaneena on harvoja yhtä ärsyttäviä asioita kuin yksinkertaisesti poikki pistetty pyörätie, kuten esim. Viikin suunnasta Kulosaareen kulkevan reitin kohdalla.

Jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastaa

Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä esimerkkinä on lasten harrastusmahdollisuuksien lisääminen tarjoamalla koulun yhteydessä jokaiselle lapselle vähintään yksi mieleinen harrastus. Into liikuntaan (ja muihin harrastuksiin) luodaan usein lapsena. On erittäin tärkeää, että yksikään lapsi ei jäisi tästä paitsi taloudellisen tilanteen takia tai vain siksi ettei vanhemmilla ole aikaa järjestää lapselle harrastusmahdollisuuksia. Koulun yhteydessä aloitettava harrastus voisi tarjota niitä tärkeimpiä elämyksiä ja onnistuimsen tunteita juuri niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Mahdollisuuksia on toki kymmeniä ellei satoja lisää, mutta jostakin on lähdettävä liikkeelle. Uskon että jos esimerkiksi ylläolevat asiat saataisiin kuntoon, kaupunkilaisten hyvinvointi parantuisi merkittävästi.

PS: Kuvassa eräs isi yrittää täysillä siirtää 15 vuoden korisharrastusta seuraavalle sukupolvelle.

fiona_ja_noah_koris.jpg
 
Previous
Previous

Koulujen resurssipula ei ole luonnonlaki – nyt on aika panostaa oppimiseen

Next
Next

Miksi Suomi purkaa rakennuksia ennätysvauhdilla – ja mitä se kertoo meistä?